min

Tags in dit artikel

, ,

De elektromagnetische straling van de huidige gsm-telefoons vormt geen bedreiging voor de gezondheid van de mens, aldus Finse wetenschappers. De onderzoekers testten de elektromagnetische straling van in totaal twaalf telefoons. Deze straling, ook wel specifieke absorptietempo of SAR genoemd, wordt uitgedrukt in watt/kilogram. De SAR van de geteste modellen kwam niet hoger dan 1,12 watt/kg. De voor mensen veilige grens is gesteld op 2 watt/kg. In het onderzoek werden mobiele telefoons van Motorola, Nokia, Samsung, Siemens en SonyEricsson onder de loep genomen.

Het onderzoek, dat al sinds 1999 loopt, wordt geleid door de Finse Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK). Dit jaar zullen nog meer gsm-telefoons getest worden. Volgend jaar wil STUK ook umts-telefoons gaan doorlichten.

Vorig jaar september bleek uit een onderzoek van het Nederlandse instituut TNO dat elektromagnetische velden die lijken op die van umts-antennes, kunnen leiden tot duizeligheid, tintelingen en concentratieproblemen.