Abonneer je gratis op Techzine!

De Noorse dvd-hacker, genaamd Jon Johansen, beter bekend als ‘DVD Jon’ eist na zijn vrijlating, een vergoeding van de Noorse overheid.

De dvd-hacker wil deze vergoeding, vanwege de juridische strijd die hij heeft gevoerd met DeCSS. Johansen werd vier jaar vervolgd, omdat hij een manier zou hebben bedacht om encrypties op dvd’s te verwijderen.

De 20-jarige Noor zal waarschijnlijk een claim eisen van 17.000 euro, zo is te lezen in Aftenposten, een Noorse krant. De claim legt hij neer bij de Oekokrim-dienst. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in financiële misdrijven, die hem herhaaldelijk zonder succes vervolgt heeft. Bovendien lijkt het er op dat Johansen niet de eigenlijk auteur van het DeCSS-programma is.
De eigenlijke routines die de encrypties van dvd’s verwijderen, zouden door een Duitser zijn geschreven. Zo is af te leiden uit een tekstebestand dat samen met DeCSS wordt verspreid en is ondertekend door de beruchte hackersgroep Drink or Die en Masters of Reverse Enigineering. Johansen was echter wel een lid van MoRe, die voor het Linux programma verantwoordelijk was.

Wij bedanken AAp voor het insturen van dit bericht.