Abonneer je gratis op Techzine!

Je PDA tegen een poster houden om muziek te downloaden, of je mobiel tegen een poster houden om een kaartje te reserveren. In de toekomst moet het allemaal mogelijk zijn. Dankzij de "IO", de kleinste RFID-reader ter wereld.

Het Engelse bedrijf Innovision Research & Technology zegt dat de IO zo klein is als een muntje, en daarmee de kleinste RFID-reader tot nu toe gemaakt. RFID staat voor Radio Frequency IDentification. Een RFID-reader kan RFID-chips lezen, deze chips kunnen in elk voorwerp kunnen gestopt en gebruikt worden als digitale barcode.

Doordat de IO ook Near Field Communication (NFC) ondersteunt hoopt het bedrijf dat elektronicafabrikanten het in PDA’s en mp3 spelers in zal bouwen. Met NFC, een nieuwe standaard, kunnen apparaten communiceren als ze elkaar aanraken. Zo kunnen allerlei nieuwe toepassingen worden gebruikt voor de RFID-chips.

NFC is er alleen voor de eerste connectie tussen de apparaten. Daarna zal de rest van de communicatie, muziek downloaden, kaart reserveren, verlopen via andere draadloze communicatie technieken. De NFC-standaard wordt door grote bedrijven ondersteund, waaronder Nokia, Philips en Sony. Met ondersteuning van deze bedrijven kan deze toekomstvisie snel dichterbij komen.