Abonneer je gratis op Techzine!

Vele mensen zijn zich niet bewust van de schade die de muziekpiraterij kan aanbrengen. Een duizende arbeidsplaatsen zijn in gevaar, en ook steeds minder muzikanten en artiesten vinden in de muziekwereld hun werk. Jay Berman laat weten dat een hele muziekcultuur in gevaar is door de muziekpiraterij.

Eergisteren heeft de IFPI hun jaarverslag gepresenteerd in Londen, en daar waren ze erg positief. Er zijn heel wat politieacties toegenomen de laatste jaren om de muziekpiraterij tegen te houden en dat heeft z’n vruchten afgeworpen.
De politie zou ongeveer 10% meer illegale cd’s in beslag hebben kunnen nemen, en enkele volledige illegale cd-fabrieken hebben kunnen sluiten.
De toename van muziekpiraterij zou daardoor veel minder zijn toegenomen dan andere jaren, hoewel deze cijfers nog steeds heel hoog liggen.
In het jaar 2000 stonden de statistieken 1 illegale CD op 5 legale. In 2003 is de verhouding 1 illegale CD op 3 legale.

In sommige landen gaat dit heel goed, hoewel er een 10-tal zijn waar de piraterij moeilijk tegen te houden is: Brazilië, Mexico, Paraguay, Rusland, Spanje, Taiwan, thailand, Oekraine en China.
china zou een omzet van 600 miljoen dollar hebben, en Rusland 330 miljoen dollar.