2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Microsoft zal nog voor de release van Longhorn volgend jaar een nieuwe update van haar browser Internet Explorer op de markt brengen. Dat heeft Bill Gates gisteren verklaard op de RSA Conference 2005.
Daarmee stapt het bedrijf af van de gebruikelijk strategie, waarin nieuwe updates voor IE altijd samen met een nieuw besturingssysteem worden geïntroduceerd.

De beta/testversie van Internet Explorer 7 zal naar verwachting deze zomer uitgebracht worden. Alhoewel Microsoft aangegeven heeft de definitieve release voor de release van Longhorn gepland te hebben, kan het bedrijf nog niet exact zeggen in welke vorm de update uitgebracht zal worden.
"Het is mogelijk dat de update in Service Pack 3 voor Windows XP zal zitten, maar het kan ook een aparte update worden.", aldus een woordvoerder.

IE 7 zal enkel werken op computers waar Service Pack 2 op geïnstalleerd is. Service Pack 2 werd afgelopen jaar geïntroduceerd om Windows veiliger te maken. Gates onderkende in zijn toespraak het probleem dat Internet Explorer de laatste jaren een veiligheidsrisico op zich is geworden.

Mozilla ziet in de vervroegde IE release in ieder geval het succes van haar browser Firefox bevestigd. "Het uitstel van Longhorn en de toenemende populariteit van Firefox heeft Microsoft gedwongen om de release te vervroegen", aldus een analyst.

Critici plaatsen echter ook vraagtekens bij het vervroegd uitbrengen van Internet Explorer 7. Zij denken dat Microsoft zich teveel zal richten op veiligheidsgerelateerde zaken en minder op de technische kant. Ontwikkelaars klagen al jaren over de slechte ondersteuning van CSS, XHTML, XML en het PNG formaat.
Volgens Microsoft zal het ontwikkelteam zich inderdaad voornamelijk focussen op de veiligheid van de browser, maar zal alle kritiek op de beta serieus nemen en proberen op te lossen in de definitieve versie.