min

Tags in dit artikel

, ,

Bij het maken van nieuwe versies van de iMac G5, stonden de technici van Apple voor de uitdaging om een zeer goede machine nóg beter te maken. met de nieuwe 17 inch en 20 inch iMac versies lijkt ze dat echter goed gelukt.

Subtiele veranderingen
In eerste opzicht lijkt er weinig veranderd ten opzichte van de iMac modellen die vorig jaar werden geïntroduceerd. Het scherm, waarin wederom alle electronica in is verwerkt is wel een stuk dunner geworden en is nu 1,5 inch dik (ca 3,8cm). Verder valt de iSight videocamera op die in een zwart vierkant bovenaan het scherm is verwerkt.

Met de Wi-Fi en Bluetooth mogelijkheden is de enige draad die echt benodigd is in principe de stroomkabel. Voor het aansluiten van een iPod, camera, of ander media apparaat zijn er wel USB en FireWire poorten aanwezig. Deze aansluitingen zijn aan de rechter achterkant van het scherm terug te vinden, terwijl de aan- en uitknop aan de linkerkant zit. Deze comfortabele indeling was al eerder terug te vinden op de vroege G5 modellen.

Compleet softwarepakket
Het besturingsysteem dat op de G5 is terug te vinden is Mac OS X 10.4, dat ook wel bekend is onder de naam Tiger. Het zeer goede besturingssysteem kent een zeer flauwe leercurve en is daarnaast zeer intiutief, waardoor ook Windows gebruikers zeer snel aan de slag kunnen met het apparaat.
Helaas moet er voor de meeste software wel een aparat versie voor Windows en Mac OS X geschreven worden, waardoor Windows gebruikers hun software opnieuw zullen moeten aanschaffen als ze besluiten tot een overstap.

Apple maakt echter een hoop van dit ongemak goed met een zeer complete softwarebundel, waarin het fotobeheerprogramma iPhoto, video editing programma iMovie en muziekprogramma GarageBand zitten. Daarnaast levert Apple het programma Photo Booth, waarmee de iMac omgevormd kan worden tot een soort van ouderwets fotohokje.
Ook is het programma Front Row aanwezig, wat te vergelijken is met Microsoft’s Windows Media Center.
Het programma biedt een alternatieve interface en in combinatie met de meegeleverde afstandsbediening is de iMac vervolgens te bedienen.

Front Row kan diashows afspelen van foto’s, muziek afspelen en natuurlijk ook videobestanden. Helaas kan er met Front Row geen live TV worden afgespeeld en kunnen er, in tegenstelling tot met Windows Media Center (WMC), geen TV beelden worden opgenomen.
Alhoewel deze functie in WMC ook nog niet optimaal is, wordt een mediaPC na het oplossen van deze kinderziektes wel een serieuze concurrent van de traditionele audio en video apparaten.
Het is te verwachten dat Apple later een TV functie zal toevoegen aan Front Row, maar Apple wil daar zelf geen commentaar op geven.

Processor is de bottleneck
Heeft deze nieuwe iMac dan geen nadelen? Helaas wel en de verantwoordelijke factor hiervoor is de PowerPC processor in de G5.
IBM en Apple hebben de aangepaste processor tot maximale prestaties gestuwd, waardoor de iMac met sommige taken zijn meerder moet erkennen in de nieuwere PC’s.
Apple heeft dit probleem in haar Power Mac machines weten te ondervangen door er meerdere processors in te plaatsen, maar wegens de grote hitteproductie die deze oplossing met zich meebrengt, is dit geen oplossing voor de iMac G5.

Dit probleem zal ergens volgend jaar opgelost worden, wanneer Apple met een nieuw iMac G5 komt, gebaseerd op een Intel processor.
Ondanks dit minpuntje is de iMac snel genoeg voor de meest gangbare taken. De G5 is niet geschikt voor zware taken als video editing en het creëeren van allerhande media, maar qua gebruiksvriendelijkheid, interface, totaliteit zijn er weinig PC’s die bij deze machine in de buurt kunnen komen.

Specificaties
Nog even voor de volledigheid de specificaties van de twee nieuwste G5 modellen:

Onderdeel 1.9GHz 17-inch iMac 2.1GHz 20-inch iMac
Processor 1.9GHz PowerPC G5 2.1GHz PowerPC G5
L2 Cache 512K 512K
Frontside bus 633MHz 700MHz
Geheugen 512MB of 533MHz DDR2 SDRAM (PC2-4200), (maximaal 2.5GB)
Harde Schijf 160GB Serial ATA1; 7200 rpm 250GB Serial ATA1; 7200 rpm
Optisch station Slot-loading 8x SuperDrive (DVD+R DL/DVD±RW/CD-RW)
Beeldscherm 17-inch (viewable) widescreen TFT active-matrix LCD, 1440 x 900 pixels, millions of colors 20-inch (viewable) widescreen TFT active-matrix LCD, 1680 x 1050 pixels, millions of colors
Videocamera Ingebouwde iSight camera
Grafische kaart ATI Radeon X600 Pro with 128MB DDR SDRAM; PCI-Express ATI Radeon X600 XT with 128MB DDR SDRAM; PCI-Express
Poorten Twee FireWire 400 poorten / drie USB 2.0 poorten, twee USB 1.1 poorten (op het toetsenbord); VGA output(2); S-video en composiet video output(2)
Audio Ingebouwde stereo speakers, ingebouwde microfoon, hoofdtelefoon/optische digitale audio output, audio line in
Netwerk Ingebouwde 10/100/1000BASE-T (Gigabit)
Draadloze opties Ingebouwde 54 Mbps AirPort Extreme Wi-Fi (802.11g)3 / Ingebouwde Bluetooth 2.0+EDR (Enhanced Data Rate) module.
Hardware accessoires Apple Remote, Apple Keyboard, Mighty Mouse
Besturingssysteem Mac OS X version 10.4 Tiger
Software Front Row, iLife ’05 (inclusief iTunes, iPhoto, iMovie HD, iDVD, GarageBand), Photo Booth, Mail, Dashboard, Spotlight, iChat, Safari, Sherlock, QuickTime, iSync, iCal, DVD Player, Address Book, AppleWorks, iWork (30-dagen demo), Classic environment, Quicken 2006 for Mac, 2006 World Book, Nanosaur 2, Marble Blast Gold, Microsoft Office 2004 for Mac Test Drive, Zinio Reader, XCode Developer Tools en Apple Hardware Test