Zoekmachines zijn de laatste dagen in opspraak geraakt doordat sommige zoekgegevens leveren aan het Amerikaanse departement van Justitie. Alhoewel Google dat voorlopig niet doet, houdt het bedrijf wel allerhande gegevens van haar gebruikers bij.

Uit een telefonisch onderzoek van de Ponemon Institute blijkt dat maar weinig mensen hiervan op de hoogte zijn. 77 procent van de 1.000 ondervraagden realiseert zich niet dat Google gegevens bijhoudt die op hen terug te leiden zijn.

Google gebruikt een zogenaamde lifetime cookie die verloopt in 2038. Deze cookie is gekoppeld aan het IP-adres van de gebruiker en sindskort houdt Google ook de zoekgeschiedenis, e-mail, winkel- en productvoorkeuren en sociale contacten van haar gebruiker bij. In eerste instantie beloofde Google haar zoekmachine niet te koppelen aan haar Gmail e-mail service, maar deed dat uiteindelijk toch.

De vraag is nu welke data Google nu wel en niet bijhoudt en of ze haar gebruikers daar niet beter van op de hoogte zou moeten stellen. Daarnaast is er ook nog de vraag waar Google de informatie allemaal voor gebruikt.
In ieder geval vindt 56 procent van de ondervraagden dat Google de gegevens niet moet overhandigen aan de Amerikaanse overheid, terwijl 14 procent aangeeft daar geen enkel probleem mee te hebben.