Abonneer je gratis op Techzine!

NRC Next, een uitgave van NRC Handelsblad heeft vandaag vijftien sites gepubliceerd die volgens de krant de afgelopen jaren het leven van de Nederlander veranderd hebben. De krant doet dit naar aanleiding van het vijftienjarig bestaan van het internet.

Het internet bestaat deze maand vijftien jaar en de Britse krant The Observer kwam daarom vorig week met een lijst van vijftien sites die in die vijftien jaar het meest invloedrijk zijn geweest. Voor NRC Next reden om een eigen variant van het lijstje te publiceren, maar dan van Nederlandse sites. De vijftien sites vind je hieronder:

 • NU.nl: de nieuwssite die in 1999 door Ilse Media werd opgericht, is momenteel de grootste nieuwssite van Nederland. Qua bezoekers hoeft de site in Nederland alleen Google, Yahoo en MSN voor zich te laten. Volgens de krant zijn er wel pogingen gedaan om de site van zijn troon te stoten, maar is dat tot nog toe niet gelukt
 • Hyves.nl: de populairste communitysite onder Nederlanders, terwijl de site nog maar sinds 2004 bestaat. Vriendengemeenschappen zijn de laatste tijd enorm populair en concurrentie is er dan ook volop
 • Stemwijzer.nl: de site die het mogelijk maakt om aan de hand van een aantal vragen je politieke voorkeur te bepalen. De site van het Instituut voor Publiek en Politiek trekt elke verkiezingen meer bezoekers, maar is nog niet helemaal feilloos in de adviezen.
 • Startpagina.nl: sinds 1998 een begrip onder de internettende Nederlander en sindsdien menigmaal gekopieerd. Dochtersites worden bijgehouden door vrijwilligers. In 1998 opgericht door Durk Jan de Bruin, die het in 2000 voor 13,5 miljoen euro verkocht aan Ilse Media.
 • Kazaa.com: volgens NRC Next de site waar de meeste Nederlanders voor het eerst de wondere wereld van de muziek uitwisselingsdiensten ontdekten. Sinds de oprichting in 2000 is de site onderdeel geweest van diverse rechtzaken, wat geresulteerd heeft in het feit dat de dienst nu alleen nog legaal muziek aanbiedt.
 • Marktplaats.nl: toen Frank Crébas in 1999 begon, had hij waarschijnlijk niet durfen dromen dat hij de site zes jaar later voor 225 miljoen euro zou verkopen aan veilinggigant eBay. De site wordt jaarlijks bezocht door meer dan vijf miljoen mensen die er de gekste dingen aanbieden.
 • Alex.nl: beleggen via het internet werd kinderlijk eenvoudig toen de bank Labouchere in 1999 de site Alex lanceerde. Voordelen ten opzichte van aandelenhandel via de bank zijn de lage transactiekosten em het gemak. Overigens hebben bijna alle banken momenteel ook een eigen website voor het handelen in aandelen.
 • Alt0169.com: de eerste succesvolle Nederlandse weblog. Jeroen Bosch en zijn vrienden begonnen de kritische weblog in 1999, maar in 2001 hielden ze ermee op, omdat ze er geen zin meer in hadden.
 • Relatieplanet.nl: daten op het internet is nog altijd enorm populair en voor sommigen de ideale manier om aan een serieuze relatie te raken. Relatieplanet wist die hype op tijd te onderkennen en heeft inmiddels meer dan een half miljoen leden.
 • Uitzendinggemist.nl: vroeger nam je je favoriete programma op video op, maar tegenwoordig kun je gemiste uitzendingen terugvinden op de site Uitzendinggemist. Inmiddels kijken maandelijks meer dan vier miljoen Nederlanders een programma via de site. Commerciële zenders hebben het succes nu ook door en bieden op hun eigen sites ook herhalingen aan
 • dds.nl: dds, een afkorting voor De Digitale Stad, was de eerste community op het internet. De site werd in 1994 opgezet door internetprovider Hack-Tic, inmiddels Xs4all. Als je een modem had kon je bij de digitale stad een gratis account en mailadres krijgen. DDS is momenteel een internetprovider, maar de site ging in 2000 tijdens de internethype ten onder.
 • Geenstijl.nl: Niet de eerste weblog, maar momenteel wel de meest populaire weblog onder de Nederlandse internetter. De medewerkers halen zich met hun ongezouten mening meermaals de woede van bekende en minder bekende mensen op de hals.
 • Ilse.nl: Voordat Google oppermachtig werd op het wereldwijde web, was Ilse.nl een goede zoekmachine om te zoeken in Nederlandse pagina’s. De site is tegenwoordig echter niet meer heel populair en moedermaatschappij Ilse Media wil er ook niet veel tijd meer in steken.
 • 9292ov.nl: Een reis met het openbaar vervoer plannen is dankzij 9292ov een kinderspel. Of je met de tram, trein of bus moet reizen, 9292ov.nl biedt de juiste reistijden. Door de toevoeging van het weerbericht en uitgaanstips, profileert de site zich meer en meer als reisportaal.
 • Funda.nl: Als je een huis wilt zoeken ga je naar Funda en voor veel verkopers is zo belangrijk dat hun huis op de site komt, dat sommige makelaars in hun advertentie vermelden dat zij je huis ook op de site plaatsen. Inmiddels is de site al enige tijd in conflict met de site Zoekallehuizen.nl die volgens Funda ongeoorloofd gebruik zou maken van de gegevens op Funda.

Dat waren de vijftien sites die NRC Next heeft gepubliceerd, maar de redactie van Techzine kan zich goed voorstellen dat jullie andere ideëen hebben over de beste websites van de afgelopen vijftien jaar. Op het forum is daarom een topic geopend waar er gediscussieerd kan worden over deze lijst en waar je zelf kunt vertellen welke sites jij het beste vindt. Voor het topic kun je hier klikken