Abonneer je gratis op Techzine!

Nederlandse militairen moeten hun GSM inleveren. Volgens Defensie is dat ter bescherming van hun eigen veiligheid, omdat de telefoons door de vijand uit te peilen zijn.

Defensie vreest dat vijanden over materialen beschikken die de GSM’s zouden kunnen traceren om zo te bepalen waar de soldaten zitten en met hoeveel ze zijn. Zo meldde Theo Vleugels van het Task Force Uruzgan (TFU) aan de krant Trouw.

Het leger ging er in eerste instantie vanuit dat je niet eens zou kunnen bellen in Afghanistan, maar omdat de Afghanen een telefoonnetwerk hebben opgezet, is het dus wel mogelijk. Dit netwerk zou anti-westerse contacten hebben en is daarom onveilig.

Soldaten mogen nog wel bellen met de vaste lijn en ook e-mailen is toegestaan, zij het met restricties. Digitale foto’s mogen bijvoorbeeld niet mee verzonden worden, aangezien e-mails onderschept kunnen worden. De commandant van de Task force heeft zelfs plannen om de laptops van soldaten te controleren als zij vertrekken uit Uruzgan.

Momenteel kunnen militairen nog wel via het tijdelijke draadloze netwerk e-mails met foto’s versturen, maar dit netwerk zal uit de lucht gehaald worden zodra er 25 internetstations zijn opgezet in het kamp. Op deze stations zal het niet meer mogelijk zijn om foto’s mee te sturen. Voor zover bekend hebben alle militairen hun mobieltjes ingeleverd. Ze kunnen eventueel nog draadloos bellen als ze in het bezit zijn van een satelliettelefoon, maar de kosten daarvan zijn zo hoog, dat bijna geen militair er een bezit.