Abonneer je gratis op Techzine!

Negen medewerkers van Microsoft krijgen van de FBI een onderscheiding, ze wisten de maker van de Mytob/Zotob-worm te traceren.

De negen medewerkers van Microsoft traceerden de hackers en gaven de informatie door aan de FBI, er zijn nu drie verdachten opgepakt. Farid Essebar en Achraf Bahloul in Marokko en Atilla Ekici in Turkije werden gearresteerd. Farid kreeg twee jaar gevangenisstraf, Archraf kreeg een jaar gevangenisstraf en het proces tegen Ekici moet nog gestart worden door Turkije.

De worm heeft ruim 1.000 Amerikaanse bedrijven besmet, het bekendste voorbeeld daarvan was CNN. Het station was bezig met een live uitzending toen de computers steeds opnieuw opstartten. Medewerkers van CNN wisten dit te filmen.

De worm kwam aan in een e-mailtje en kopieerde zichzelf naar de win32 map, waarna hij rustig zijn werk ging doen. De FBI stelde in 2005 een onderzoek in naar de makers van de worm. De FBI vindt dit een goed voorbeeld van hoe het zakelijk leven de politiewereld kan helpen en reikt de medewerkers daarom de onderscheiding uit.