Abonneer je gratis op Techzine!

Steeds meer mensen klagen over problemen bij het gebruik van Windows Vista, zo ook David Daoud, marktonderzoeker bij IDC. Hij klaagt steen en been over het niet werken van de programma’s die hij voortdurend gebruikt, zoals Quicken, Lotus notes en de software van zijn Sony camcorder.

"Mijn programma’s werken gewoon niet. Punt", claimt Raoun. David Raoun is natuurlijk geen alleenstaand geval. Om problemen te vermijden, gaan nog steeds veel consumenten voor een Windows XP computer. Hierdoor blijven de Windows XP computers een groot aandeel behouden in de productlijnen van grote fabrikanten, zoals HP, Dell, Lenovo en Toshiba.

Om Vista te vrijwaren van een belabberde start, heeft Microsoft ervoor gezorgd dat Windows Vista compatibel is met maar liefst twee miljoen verschillende hardwareconfiguraties. Dat heeft Microsoft geen windeieren gelegd, haar waarde steeg namelijk naar 13,4 miljard dollar. Dat is een stijging van 13 procent tegenover vorig jaar en dat door de goede verkoop van Windows Vista.

Microsoft geeft aan dat de meeste mensen die Vista gebruiken er tevreden mee zijn en dat bijna alle software en hardware compatibel is met Vista. Craig Rabe, eigenaar van the Computer Cafe, een computer winkel in Arlington, Massachusetts, denkt daar anders over. Na de lancering in februari kreeg hij zoveel klachten van klanten, dat hij besloot de verkoop van computers met Windows Vista te staken. "Mensen smeekten mij om Windows Vista van hun computer te halen en te vervangen door Windows XP", aldus Rabe.


Windows Vista in de schappen

"Het is gewoon wennen voor de mensen", kaatst Jon Hunt, medewerker van het Massachusetts Institute of Technology, de bal terug. "Windows XP is nog steeds zeer functioneel en bovendien is iedereen het gewoon met XP te werken." Hoewel hij iedere beginnende student aanraadt een computer te kopen met Windows XP, verwacht hij dat het MIT algauw zal overstappen op Windows Vista.

Microsoft heeft aangegeven dat het veel moeite doet om samen te werken met andere bedrijven om problemen op te lossen. "Er zijn sommige producten waarmee het (nog) niet werkt", vertelt de Windows group product manager Justin Jed.
Verder wist hij te vertellen dat 72% van de gebruikers tevreden is met Vista, 8% ontevreden, terwijl de rest (20%) neutraal is. Verder werkt ongeveer 96% van alle printers, toetsenborden, muizen, scanners en andere apparaten met Vista. Ook zijn ongeveer 2.000 programma’s te gebruiken op Vista, waaronder 49 van de huidige 50 bestsellers.