Op de Hogeschool Gent zijn ze dit jaar iets heel nieuws begonnen voor de lerarenopleiding. Ze vinden daar dat docenten ook moeten kunnen werken met opensource, zoals OpenOffice. Dat is meteen ook voordeliger voor het ministerie van Onderwijs.

Veel leraren zijn niet op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen op ICT-gebied. Als leraren al leren werken met Office-software, dan is dat enkel met de versier die op school gebruikt wordt. Het Vlaamse ministerie van Onderwijs vond dat het hoog tijd werd voor een vernieuwing, dus moeten nieuwe docenten leren werken met het OpenOffice-pakket.

OpenOffice is niet de enige verandering, in plaats van Internet Explorer wordt er gewerkt met Mozilla Firefox en in plaats van Microsoft Outlook gaan de toekomstige docenten e-mailen met Thunderbird.

Niet alleen de docenten krijgen les over deze opensource, de docenten moeten hun kennis hierover weer doorgeven aan hun leerlingen. Wanneer de leerlingen naar een andere school gaan, zullen daar negen van de tien keer Microsoft producten draaien, daarom zal deze school uit Gent ook nog steeds les geven in de producten van Microsoft. Ze stopt hiermee wanneer er meer scholen overstappen op vrije software.