Abonneer je gratis op Techzine!

Waar in Nederland digitale televisie-ontvangst steeds meer door aan het dringen is in de huiskamer, zijn ze in het Verenigd Koninkrijk al een stuk verder.

Bij diverse grote winkelketens zoals Dixons, PC World en Currys is het al niet meer mogelijk om tv’s te kopen met een analoge tuner aan boord. Ze moedigen mensen aan om tv’s te kopen met een ingebouwde Freeview-tuner. Verkopen van deze digitale toestellen is momenteel al 90% van het totaal, aldus deze retailers.

Digital UK, het orgaan welke promotie doet voor digitaal tv kijken juicht deze ontwikkeling meer dan toe. "Verkopers in alle groottes zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat hun klanten en producten klaar zijn voor de toekomst". Aldus Eord Ennals, baas van Digital UK.

Een grote stap in deze richting is onlangs al genomen door Whitehaven en Cumbria. Deze gemeentes zijn vorig jaar al compleet overgestapt op digitale ontvangst. Tijdens een grootschalige reclamecampagne waarin het figuur Digital Art werd ingezet moesten mensen bewust van deze overstap maken.

Gebieden rond de Schotse grens zullen de eerste complete regio zijn die in november van dit jaar over zullen stappen.

De eerder genoemde winkels zullen ook de verkoop van DVD-recorders staken welke alleen geschikt zijn voor analoge tuners. Deze stap komt slechts drie jaar nadat Dixons stopte met de verkoop van VHS-recorders.