Abonneer je gratis op Techzine!

Nederlandse providers moeten voortaan gedurende een jaar alle gegevens bijhouden. Het betreft zowel internet- als telefoonmaatschappijen. De Tweede Kamer is het eindelijk eens geworden over de lengte van de termijn.

De Kamer was verdeeld over de lengte van de termijn. Volgens de Europese regelgeving is het zaak dat het minimaal een half jaar en maximaal twee jaar bewaard wordt. Enkele partijen wilden slechts een half jaar, terwijl andere anderhalf jaar wilden verplichten. Op die manier kan terrorisme beter geweerd worden, de uiteindelijke keuze is gevallen op een voorstel van de ChristenUnie, een jaar.

Men was bang dat het te lang bijhouden van gegevens zou stuitten op verzet van diverse privacy-organisaties. De Tweede Kamer is vandaag tot een overeenstemming gekomen, of privacy-organisaties tegen zijn is dus nog niet bekend. Het betreft informatie over het surfgedrag van mensen, ook het belgedrag moet bijgehouden worden. Tot op heden was het zo dat men het niet, tot enkele dagen bijhield.