Abonneer je gratis op Techzine!

Op de Computex-beurs in Taiwan presenteerde Canonical eergisteren ‘Ubuntu Netbook Remix’, een speciale versie van de Linux-distributie Ubuntu voor Netbooks.

Netbooks zijn kleine en zuinige notebooks zoals de ASUS Eee PC, maar dan gebaseerd op Intel’s Atom-processoren. Met deze ‘Netbook Remix’-versie van Ubuntu bied Canonical hier een speciaal afgestemde Linux-distributie voor. Canonical wil dat de nieuwe versie standaard geïnstalleerd gaat worden op Netbooks door OEM-fabrikanten, en zal dan ook niet gratis beschikbaar zijn als download.

Wat deze nieuwe versie van Ubuntu bijzonder maakt is de speciale launcher-applicatie. Naast de standaard GNOME-interface zoals bij de standaard Ubuntu-distributies biedt de ‘Netbook Remix’-versie een launcher-applicatie die specifiek is afgestemd op het kleinere schermformaat van een Netbook.

De launcher-applicatie bestaat uit een menu die het volledige scherm benut. Aan de linkerkant zijn verschillende software-categorieën te vinden, het middelste gedeelte bevat de inhoud van een categorie. Aan de rechterkant zijn locaties en speciale acties opgenomen.

Net als Xandros, zal de nieuwe versie van Ubuntu gebruik maken van de technologieën van Moblin.org om de distributie van de nodige energieoptimalisaties voor de Intel Atom-processor te voorzien