Abonneer je gratis op Techzine!

Uit een onderzoek dat van 100.000 mensen het signaal van de mobiele telefoon traceerde, blijkt dat mensen inderdaad erg veel gewoontes hebben.

Velen van ons gaan naar school, werk en terug naar huis in verrassend voorspelbare patronen. Iets wat volgens de onderzoekers erg handig van pas kan komen bij stadsplanning en noodgevallen.

"Ondanks de diversiteit in hun reisgeschiedenis volgen mensen simpel te reproduceren patronen," aldus Albert-Laszlo Barabas van de Northeastern University in Boston samen met collega’s die het onderzoek hebben uitgevoerd.

"Deze diepgewortelde overeenkomsten in reispatronen kunnen impact hebben op alle fenomenen gedreven door menselijke mobiliteit, van het voorkomen van epidemieën tot het reageren op noodgevallen, stadsplanning en agent-based modeling," voegden ze toe.

Het onderzoek gebruikte data van Europese telefoonmaatschappijen. "Het bevat de datum, tijd en coördinaten van de telefoontoren die de verbinding van elk telefoongesprek en tekstbericht, ontvangen of verzonden, traceerde van zes miljoen klanten," lieten ze weten.

Hun onderzoek werd uitgevoerd op 100.000 van de zes miljoen anonieme gebruikers. Reizen van meer dan duizend kilometer werden niet in het onderzoek meegenomen.