2min

Bij de waterschapsverkiezingen, die tussen 13 en 25 november gehouden worden, is het nog niet mogelijk om via internet je stem uit te brengen. Volgens Tineke Huizinga, staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat, zijn er nog te veel risico’s aan verbonden.

Wetterskip Fryslân is teleurgesteld omdat er veel tijd en moeite in het computersysteem is gestoken. De Unie van waterschappen deelt deze mening. Zeker omdat Huizinga pas begin september een beslissing zou nemen, maar dat nu al gedaan heeft. Volgens haar omdat nu het proces nog makkelijk gestopt kan worden.

In een brief aan de Tweede Kamer liet ze het volgende weten: "Naarmate ik mijn oordeel later bepaal en kenbaar maak, nemen de gemaakte kosten toe." Volgens Huizinga heeft het Het Eindhoven Institute for Protection of Systems and Information (Eipsi) geconcludeerd dat het systeem nog niet helemaal waterdicht is.

"Het systeem voor stemmen per internet kent mogelijk ook gevaarlijke manieren van manipuleren van verkiezingen, die in principe op grote schaal toepasbaar zijn en afwijken van die bij verkiezingen per post", aldus het Eipsi.

Volgens Eipsi zijn er veel manieren om een dergelijk systeem te manipuleren. Met een combinatie van een geheime code en een geboortejaar is het al mogelijk om een systeem te manipuleren, maar volgens de Unie van Waterschappen is dat een zwak argument: "Ook bij poststemmen kan iemand zijn stembiljet aan een ander geven."

In een verklaring hebben de waterschappen een uitgebreide uitleg gegeven waarin ze alle zwakheden besproken worden die in het systeem zijn gevonden, en daarmee is de kous af volgens de Unie. "Wij zien geen reden om niet door te gaan met internetstemmen."