Alle Nederlandse politieagenten moeten op computercursus. Zo moeten ze daar de basisbeginselen leren van digitaal rechercheren om zodoende de gespecialiseerde digitale rechercheurs te ontlasten zodat deze tijd krijgen voor zwaardere vergrijpen.

De agenten krijgen les in het veiligstellen van informatie op computers, mobiele telefoons, mp3-spelers, camera’s en USB-sticks. Deze informatiedragers bevatten kostbare informatie.

Het gebeurt volgens de Raad van Hoofdcommissarissen nu te vaak dat digitale experts werkzaamheden moeten doen die normale agenten ook best kunnen doen, bijvoorbeeld een computer onderzoeken die tijdens een huiszoeking is aangetroffen.

"Dat is voor digitale rechercheurs een routineklus, maar kost relatief veel tijd en energie. Ze worden bij nacht en ontij opgeroepen", aldus een zegsman van de Raad van Hoofdcommissarissen. "Als je weet wat je moet doen kunnen agenten dat ook prima zelf."

Veel politieonderzoeken draaien tegenwoordig om digitale sporen, bijvoorbeeld oplichting via veilingssites of bedreiging per email. Daardoor is de druk op digitale rechercheurs fors toegenomen.