Overgewicht (obesitas) is een groot probleem in Nederland. Er zijn steeds meer kinderen die meer tv kijken en computeren dan buiten spelen en daardoor te dik worden. Er is echter ook iets positiefs te melden over games, de actieve varianten zorgen volgens onderzoek van TNO namelijk voor genoeg beweging.

TNO heeft zes platformen en spellen getest waarbij de speler zelf actief moet bewegen. Dit zijn Lasersquash, Apartgame, Wii, Xerbike, Eyetoy en Dance Dance Revolution. Alle zes de platformen en spellen zijn getest door basisschoolkinderen, in de leeftijdscategorie zeven tot dertien jaar. Bij twaalf kinderen werd het energieverbruik en de belasting gemeten. Bij 31 andere kinderen werd gekeken hoe leuk kinderen het vonden.

Met name Xerbike, Lasersquash en de Apartgame zijn erg belastend voor kinderen. Het energieverbruik tijdens het spelen van deze spellen is dus hoger dan gemiddeld. Ook Dance Dance Revolution is echter geschikt om te spelen. De spellen die als het leukst werden ervaren zijn Lasersquash, de Apartgame en de Wii.