Abonneer je gratis op Techzine!

Het Europarlement wil nieuwe limieten instellen voor de elektromagnetische straling van gsm’s, bluetooth, wifi en andere zaken. Ze zijn gedateerd en moeten nodig worden bijgesteld luidt het advies.

Volgens het rapport van het Belgische Europarlementslid Frédérique Ries dateren de huidige normen uit 1999 en zijn door nieuwe technologieën als krachtiger draadloos internet – zoals de 802.11n-standaard die enkele malen sneller is als de a-, b- en g-standaarden – behoorlijk gedateerd.

Het parlement wil de normen dringend herzien. "Anders riskeren we dat consumenten onnodige gevaren lopen", geeft Ries aan. "Een groeiend aantal studies toont dat herhaalde blootstelling aan elektromagnetische stralen kan leiden tot gevaar voor kanker, Alzheimer, slaap- en psychologische problemen."

België, Italië en Oostenrijk hebben volgens het Europarlementslid inmiddels strengere normen dan de bestaande EU-limieten. Het is niet duidelijk welke gevolgen nieuwe normen hebben voor eventueel het bereik van GSM-masten.