Abonneer je gratis op Techzine!

Inwoners van Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea, die een mobiele telefoon kunnen betalen kunnen deze gebruiken vanaf december. Een Egyptische telefoonbedrijf helpt het land met de aanleg van een mobiele telefoonnetwerk.

Orascom Telecom, een telefoniebedrijf uit Cairo, won de eerste mobiele telefonie-licentie voor Noord-Korea in januari en heeft sindsdien gewerkt aan de benodigde infrastructuur in de hoofdstad. Het bedrijf denkt in december over de gehele stad dekking te hebben om zijn telefoondienst aan te kunnen bieden.

In het Stalinistische land mogen momenteel slechts een beperkte groep mensen, zoals buitenlandse diplomaten, gebruik maken van mobiele telefoons. Deze mensen maken gebruik van een GSM-gebaseerd netwerk. Orascom gaat echter een 3G WCDMA-techniek toepassen. Mobiele telefoons worden van het grote publiek weggehouden omdat veiligheidsexperts in het landen zelfs vinden dat mobiele telefoons verantwoordelijk waren voor de mislukte aanslag op Kim Jong-Il, de grote leider uit het land. Bij het incident zijn 170 Noord-Koreanen gedood en zijn mobiele telefoons onder burgers verboden.

Met de komst van het nieuwe netwerk van Orascom kunnen de burgers van Pyongyang nu toegang krijgen tot mobiele telefonie maar het is nog niet zeker hoe Noord-Korea de service zal implementeren. Orascom heeft straks een aandeel van 75 procent in het nieuwe netwerk, de overige 25 procent is eigendom van het staatsbedrijf voor post en telecommunicatie.