Abonneer je gratis op Techzine!

De ICANN, de wereldwijde registrar voor domeinen, heeft de vergunning die EstDomains had lopen stop gezet. De beslissing komt niet onverwacht, de eigenaar van het bedrijf is namelijk berecht voor witwassen en oplichten.

Vladimir Tsastsin, de 27-jarige eigenaar van de website is onlangs veroordeeld omdat hij geld witwaste, deed aan valsheid in geschriften en creditcard-fraude had gepleegd. Tot 12 november mag het bedrijf domeinen verkopen, daarna wordt haar vergunning stopgezet.

Veel dubieuze websites zijn gehost bij EstDomains, zo is het een onderkomen voor veel spammers. Ook de website van de nep-antivirusscanner AntiVirus XP is daar gehost. Het bedrijf host eveneens websites die nep-codecs aanbieden, waarmee codec bekijken zou kunnen worden. In werkelijkheid betreft het echter malware.

Veel beveiligingsexperts en bedrijven zijn verheugd door de belissing van ICANN, ze zeggen dat het een goede en verstandige beslissing is geweest. Het bedrijf heeft 281.000 domeinen in haar bezit, deze kunnen tot 3 november overgenomen worden door andere registrars.