Abonneer je gratis op Techzine!

Matrox was ooit een belangrijke speler op het gebied van grafische kaarten van consumenten, onder andere met kaarten als de G400 en G450, die trouwens nog steeds in trek zijn bij liefhebbers, maar tegenwoordig houdt het bedrijf zich voornamelijk bezig met multi-schermoplossingen voor zakelijke gebruikers.

Eigenlijk heeft Matrox op de CeBIT niet heel veel nieuws te melden, de producten die het bedrijf laat zien zijn al even op de markt, maar volgens ons toch wel de moeite waard om te vermelden.

Als eerste is er de M-series, een serie passief gekoelde grafische kaarten voor multischermoplossingen. Topmodel is de M9140 LP, een PCIe x16-kaart met 512MB geheugen. Deze kaart ondersteunt vier beeldschermen middels een DVI-I-verbinding. Per scherm wordt er een resolutie van 1920 x 1080 pixels ondersteund. Met de meegeleverde configuratietool kan elk scherm apart ingesteld worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk een desktop over vier schermen te rekken, maar ook om twee desktops in te stellen en de ene desktop op een scherm weer te geven, terwijl de tweede desktop over drie schermen wordt gerekt. Er kan zelfs voor gekozen worden om bijvoorbeeld twee schermen in landscape weer te geven en twee andere in portrait. De M9140 heeft trouwens maar één aansluiting, te weten een KX-20-aansluiting. Middels de meegeleverde verloopkabel zijn er vier DVI-kabels op aan te sluiten.


De serie bestaat verder nog uit vier andere kaarten, te weten de M9120, M9125, M9120 Plus LP x16 en de M9120 Plus LP x1. Alle modellen hebben 512MB geheugen en native ondersteunen ze elk twee schermen. De M9120 en de M9125 doen dat door twee DVI-I aansluitingen, terwijl de Plus LP edities een enkele LFH-60-aansluiting hebben die middels een verloopstekker omgevormd wordt tot twee DVI-I-aansluitingen. Deze twee laatste kaarten kunnen trouwens ook overweg met vier schermen, maar dan alleen via een analoge verbinding.

Alle modellen zijn per direct verkrijgbaar, het topmodel, de M9140, heeft een adviesprijs die ergens tussen de 400 dollar en 500 dollar ligt.