Abonneer je gratis op Techzine!

Canonical heeft vandaag zoals gepland een nieuwe versie van het Ubuntu-besturingssysteem uitgebracht. Hiermee belandt een van de populairste Linux-distributies aan bij versie 9.04.

Deze release die de bijnaam Jaunty Jackalope draagt, bevat enkele opvallende veranderingen. Allereerst is de GNOME-desktopomgeving bijgewerkt naar versie 2.26, waarmee het mogelijk wordt om eenvoudiger bestanden te delen te branden. Ook nieuw in deze Ubuntu-versie is versie 2.6.28 van de Linux-kernel en versie 1.6 van X.Org Server. Dankzij de upgrade van Xserver zijn nu enkele videodrivers open source geworden.

Ubuntu 9.04 start daarnaast sneller op, in sommige gevallen wel binnen 25 seconden. Echter, veel resultaat kan vooral met het nog niet-standaard ext4-bestandssysteem behaald worden dat overigens ook nieuw is en moet zorgen voor het sneller verplaatsen van bestanden.

Ook zijn er enkele kleinere dingen verbeterd, zo wisselt Ubuntu nu slim tussen WiFi- en 3G-netwerken, is het ontwaken uit de slaapstand verbeterd en is er een nieuw notificatiesysteem. Bovendien is nu eindelijk OpenOffice.org 3.0 onderdeel van Ubuntu, een officepakket dat al een aardige tijd uit is maar vanwege problemen nooit aan versie 8.10 toegevoegd kon worden.


[center]Een Ubuntu-desktop met rechtsboven het nieuwe notificatiesysteem[/center]

Als laatste is er veel aandacht besteed aan het energiebeheer, evenals aan het opnieuw opstarten. Nu wordt namelijk een soft-reboot uitgevoerd, waardoor je niet meer langs de POST van de BIOS hoeft te gaan. De oude kernel wordt simpelweg vrijgegeven terwijl de nieuwe wordt geladen, met als gevolg dat het opstarten sneller gaat.

Op de servereditie is er ook het nodige veranderd. Deze versie bevat nu Eucalyptus waarmee het mogelijk is om een eigen cloud vergelijkbaar met de Amazon EC2-API te starten. Daarnaast is het onder meer nu mogelijk om dynamische virtuele machines te maken en meerdere clusters in een enkele cloud te configureren.

Kubuntu, het broertje van Ubuntu, bevat nu KDE 4.2.2, evenals KPackageKit in plaats van Adept om software van de softwarekanalen te beheren. Naast Kubuntu hebben ook Edubuntu, Ubuntu Netbook Remix, Ubuntu Mobile, Xubuntu een update gekregen. Ubuntu is te downloaden vanaf de officiële website van Canonical.