Abonneer je gratis op Techzine!

Sinds de introductie van de iPad doet Apple-topman Steve Jobs er alles aan om oude media, zoals kranten, enthousiast te krijgen voor de nieuwe creatie van Apple. Recentelijk had de topman een ontmoeting met leidinggevenden van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal, waarin hij fel van leer trok tegen Adobes Flash-player.

In dit gesprek met een selecte groep medewerkers van de Journal, waarvan Valleywag de details onlangs in handen kreeg, probeerde Jobs de aanwezigen te overtuigen om Flash links te laten liggen en in plaats daarvan voor de iPad te kiezen. Veel kranten met een eigen website, waaronder de Wall Street Journaal, maken voor video’s en fotopresentaties veelvuldig gebruik van Flash.

Negatief
Volgens ingewijden heeft Jobs zich tijdens de ontmoeting herhaaldelijk negatief uitgelaten over Flash. Zo zei hij dat het zorgt voor crashende Macs en dat het ‘buggy’ is, een herhaling van wat hij afgelopen maand in een besloten bijeenkomst voor Apple-medewerkers ook al zei. Ook zei hij dat Flash een ‘cpu hog’ is (gebruikt veel rekenkracht van de processor, red.) en dat de software ‘een bron van beveiligingslekken’ zou zijn. Tevens noemde hij het een ‘stervende technologie’, een uitspraak die gezien kan worden als een grove belediging aan het adres van Adobe.

"We steken niet veel energie in oude technologie", zou Jobs volgens de bron gezegd hebben om vervolgens een rijtje technologieën op te noemen die het bedrijf al eerder naar de prullenbak heeft verwezen. Zo noemde hij bijvoorbeeld het diskettestation en Apples eigen FireWire 400, die het inmiddels van alle MacBook-modellen heeft verwijderd. Daarnaast noemde de topman het CCFL-backlit LCD-beeldscherm, die het bedrijf verving door LED-beeldschermen. Hij noemde zelfs de CD, verwijzend naar de iPod en de iTunes Store.

iPad
Jobs ging in het gesprek ook in op de effecten van Flash op de iPad. Hij zei dat het apparaat door Flash nog slechts anderhalf uur mee zou gaan in plaats van de door Apple geadverteerde 10 uur. Volgens Valleywag is dat echter een vreemd vergelijking. Die denkt dat het sowieso onwaarschijnlijk is dat het apparaat tien uur non-stop te gebruiken is terwijl continu video gekeken of muziek geluisterd wordt.

Volgens de Apple-topman zou het ‘triviaal’ zijn voor de krant om Flash links te laten liggen. Hij herhaalde in het gesprek wederom zijn voorliefde voor H.264-encodering in plaats van Flash. Mogelijk heeft Jobs , zo denkt Valleywag, gemakshalve echter geen melding gemaakt van het feit dat H.264 gepatenteerd is, een privé-licentie vereist en wel eens tot veel kosten zou kunnen gaan leiden.

Adobe
Adobe reageerde de afgelopen weken herhaaldelijk op de kritiek op zijn Flash-player. Adobe-CTO Kevin Lynch deed daarin concrete toezeggingen over de performance van Flash onder Mac OS X. Hij beloofde onder meer dat performance beter wordt met Flash-player 10.1, de laatste versie van de software die volgens het bedrijf nog dit halfjaar uit moet komen. Door gebruik te maken van bestaande Mac OS X-technologieën zou de software zelfs beter kunnen functioneren dan de Windows-variant.

In een recent interview, dat Boomtown afgelopen woensdag met de Adobe-topman had, stelde Lynch tevens dat het ontbreken van Flash een beperking is van de internet-ervaring op apparaten als de iPhone en de iPad. Hij denkt daarnaast dat als meer en meer softwaremakers van mobiele telefoons de Flash-technologie omarmen, wellicht Apple zal aanmoedigen om ook overstag te gaan, al lijkt de kans daarop in de huidige situatie nihil te zijn.

App Store
Mogelijk moet de onwil van Apple om geen Flash-ondersteuning op de iPhone en de iPad aan te bieden, ook gezocht worden in een andere hoek: de App Store. Flash-ondersteuning op deze apparaten betekent ongetwijfeld inkomensderving voor de vele ontwikkelaars (en Apple). De iPod en iPod touch, die aanvankelijk niet echt bedoeld waren om spelletjes mee te spelen, zijn uitgegroeid tot toestellen waarbij ontwikkelaars van games tientallen miljoen verdienen aan het verkopen van iPhone-games, een lucratieve business.

Voor bezitters van een iPhone, iPod touch en (binnenkort) iPad is er in de huidige situatie zonder Flash een lage drempel om games in de App Store te kopen. Veel spelletjes op internet worden aangeboden in Flash-formaat. Als Apple ook Flash zou ondersteunen, wordt die drempel automatisch hoger. Mensen zijn immers eerder geneigd om te kiezen voor een gratis spel in plaats van daarvoor te betalen. In dat opzicht zou je dus kunnen concluderen dat Flash slecht is voor de App Store-business.

Vervanging
Toch is de combinatie van HTML5 en de H.264-technologie geen volledige vervanging voor Flash, zo stelt Valleywag. Zowel Flash als HTML5 kunnen video goed afhandelen, maar zodra het aankomt op de snelle ontwikkeling van interactieve graphics delft HTML5 het onderspit. Ook Lynch ziet in HTML5 geen vervanger voor Flash. Hij heeft aangegeven meer te voelen voor een combinatie van beide technologieën en denkt dat de nieuwe versie van Flash-player een belangrijke rol zal spelen in de toekomst van Flash.

Jobs zou het ‘triviaal’ genoemd hebben om een kopie van de website speciaal voor de iPad te maken, inclusief non-Flash-content. Volgens Valleywag zou de zakenkrant daarvoor echter een hoop inspanningen moeten doen. Zo moet een dergelijk systeem gemaakt worden, medewerkers ingehuurd worden die het begrijpen, medewerkers getraind moeten worden hoe ze het dienen te gebruiken en tot slot volledig binnen de Journals workflow geïntegreerd worden. Dit zou echter ‘verre van triviaal’ zijn, zo concludeert de website.