Abonneer je gratis op Techzine!

Net als Google twee weken geleden heeft aangekondigd, geeft ook Cisco aan een supersnel netwerk voor internet aan te leggen.

Samen met een aantal Amerikaanse telecombedrijven is Cisco van plan een supersnel glasvezelnetwerk aan te leggen. In Amerika is de netwerkinfrastructuur een belangrijk onderwerp. Het aanleggen van glasvezel is daar ook veel verder dan hier in Europa. Vorig jaar had Amerika al 4 keer zoveel glasvezelaansluitingen dan Europa. Er zijn echter in de Verenigde Staten nog veel ouderwetse verbindingen, er zijn bijvoorbeeld nog veel mensen die moeten inbellen. De Federal Trade Commission heeft hier een plan voor ontworpen zodat ze telecombedrijven onder druk zetten om hun netwerk te verbeteren. Het doel is dat 100 miljoen huishoudens een verbinding hebben met een minimale snelheid van 100 Mbps tegen 2020. De kosten hiervan bedragen naar verwachting tien tot honderden miljarden dollars.

Google wil ongeveer 500.000 mensen aansluiten op hun testnetwerk van 1 Gbps. Cisco laat over zijn plan verder nog niks los, maar lijkt met zijn samenwerking met de verschillende telecombedrijven in te spelen op de onzekerheid die Google met zijn voorstel heeft achtergelaten.