min

Tags in dit artikel

, , , ,

Buffalo komt op de CeBIT met diverse nieuwe producten, zo ook diverse netwerkapparatuur. Deze zal later nog aan bod komen, maar Buffalo had ook nieuwe opslagapparatuur liggen, die hieronder uit de doeken wordt gedaan.

Het meest opvallende wat Buffalo ons toonde, was toch wel de Ministation lite USB 3.0. De kleine, in het pianolak-zwart uitgevoerde, externe schijf is namelijk uitgerust met het nieuwe USB 3.0. De 2,5" schijf is geheel dicht, en uitgerust met rubberen voetjes aan de onderkant. Aan de achterkant van de schijf is een mini-USB 3.0-poort geplaatst die een snelle dataoverdracht mogelijk moet maken.
Over de opslagcapaciteiten kon Buffalo ons helaas nog weinig vertellen, maar er wordt verwacht dat de harde-schijf in 320-, 500- en 640 GB modellen verkijgbaar word. Ook wist Buffalo te melden dat de externe-harddisk uitgerust zal worden met een snelle 7200 RPM schijf. Prijzen blijft helaas nog gissen, wel meldde Buffalo dat de schijven ongeveer 30 procent duurder zullen zijn dan hun USB 2.0-broertjes.Verder wemelde het ook van de USB 3.0-controllers. Zo zagen we varianten voor de desktop en notebook. De desktopvariant, oftewel de Buffalo IFC-EC2U3/UC-EU is uitgerust met twee USB 3.0-poorten, en wordt gevoed met een Molex stroomstekker. De kaart past in een PCI-e x1-slot. De USB 3.0-controller moet ongeveer 42 euro kosten, en duikt bij diverse webshops al op.

Ook voor notebooks kun je bij Buffalo terecht. Buffalo toonde ons één van de eerste USB 3.0-ExpressCard kaarten, zónder dat de kaart extra voeding nodig heeft d.m.v. een USB-kabel of adapter. De ExpressCard USB 3.0-controller voor notebooks is ook per direct beschikbaar en kost ook 42 euro.Ook komt Buffalo met een externe SSD, "voor snelle opslag die makkelijk mee te nemen is", aldus Buffalo. Het formaat van het kleine apparaatje wist Buffalo nog niet te vertellen, maar het vermoeden stelt dat we hier met een 1,8"-model te maken hebben. De Microstation komt beschikbaar in drie formaten, 32 GB en 64 GB en 100 GB. Daarnaast kan er gekozen worden tussen de goedkopere MLC-modellen, of de snellere, duurdere SLC-modellen. Prijzen beginnen bij 98 euro voor het 32 GB MLC-model, tot 310 euro voor het 100 GB SLC-model.
Vreemd genoeg wordt het apparaat uitgerust met een USB 2.0-poort, waardoor het prestatieverschil tussen een conventionele HDD en een SSD eigenlijk in het niet valt. Het antwoord op die kwestie was simpel: "Momenteel is het nog in ontwikkeling, maar er zal ook een USB 3.0 variant volgen, die wél de SSD volledig zal benutten".