min

Tags in dit artikel

Mensen die nog gebruikmaken van het Windows XP besturingssysteem worden steeds meer geforceerd om over te stappen op een recenter OS. De reden hiervoor is dat alle harde schijven die vanaf het begin van 2011 op de markt komen een ander, geavanceerder ‘format’ gebruiken.

De manier waarop data op een schijf opgeslagen wordt is in de loop van de jaren veranderd. Waar Windows XP harde schijven standaard formatteert in blokken van 512 bytes, gebruikt het nieuwere format sectoren van 4096 bytes. De release van de nieuwere format kwam pas na de release van XP, het oudere format dateert nog uit het floppy-tijdperk.

Elke sector van 512 bytes heeft een marker aan het begin van de sector, een gedeelte voor error-correctie codes en daarnaast zitten er tussen de sectoren ook kleine openingen. In grote schijven komt het erop neer dat hierdoor veel ruimte verspilt wordt.

Windows Vista, Windows 7, OS X en versies van de Linux kernel uitgebracht na september 2009 kunnen allemaal met de 4K-format overweg. Ondanks dat er emulators voor Windows XP in ontwikkeling zijn zullen schijven onder XP trager zijn.