Abonneer je gratis op Techzine!

De Iraanse regering onderneemt vergaande stappen om het internet te censureren: met behulp van filters wil de regering een soort van ‘nationaal internet’ creëren, dat losstaat van de rest van de wereld.

Volgens insiders wil de Iraanse regering hiermee volledige controle hebben over het surfgedrag van haar inwoners. De officiële verklaring luidt dat de regering op deze manier internet toegankelijk wil maken voor de gehele bevolking en het islamitische gedachtegoed wil verspreiden. Aanvankelijk zal de regering het reguliere internet introduceren, maar stapsgewijs de overgang maken naar een eigen nationale internet.

Iran is al jaren berucht om zijn vergaande censurering. Halverwege de jaren 90 neemt de regering de eerste maatregelen vanwege de openlijke kritiek van journalisten op de toenmalige president Mohammad Khatami. Sinds 2003 zijn er meer dan 15.000 websites geblokkeerd.

Deze maatregelen zijn niet los te zien van de recentelijke gebeurtenissen in en rond het Midden-Oosten. Internet, in het bijzonder social media, vormde een belangrijk instrument om mensen te verzamelen voor demonstraties. Dit leidde tot het aftreden van de Egyptische president Mubarak.