2min

Google Labs heeft weer een nieuwe innovatieve tool ontwikkeld, namelijk een Flash naar HTML5 converter genaamd Swiffy. Hiermee is het mogelijk om Flash animaties of programma’s om te zetten naar een mix van HTML5, SVG en CSS3. Hiermee kunnen zeer eenvoudig Flash applicaties geschikt gemaakt worden voor de iOS apparaten van Apple, zoals de iPhone en de iPad.

Het gaat uiteraard nog om een experimentele tool van Google, anders werd deze ook niet uitgebracht vanuit Google Labs. De werking van de tool is nog zeker niet 100 procent maar veel SWF-bestanden kunnen al wel eenvoudig worden omgezet.

De converteertool van Google ondersteunt momenteel alle Flash bestanden die zijn gebouwd met Actionscript 2 en die niet te complex in elkaar zitten. Zodra er gebruik wordt gemaakt van meerdere Scenes of .AS bestanden worden geïmporteerd dan gaat deze tool helaas niet werken. Applicaties en animaties die vooral via de timeline zijn gebouwd kunnen echter zeer eenvoudig worden omgezet naar HTMl5 en SVG en CSS3.

De converteertool heeft de naam Swiffy gekregen en werkt heel simpel, je upload een SWF bestand en je kan direct een JSON-bestand downloaden waar alle code in zit. In het JSON-bestand zit ook alle Actionscript 2.0-code verwerkt die kan worden uitgevoerd door Javascript.

Ondanks alle aandacht voor HTML5 betekent dit niet dat Flash op zijn retour is. Flash wordt op steeds meer nieuwe tablets standaard meegeleverd waardoor de mogelijkheden van Flash nog steeds beschikbaar zijn op veel apparaten. Alleen Apple is tot op heden de enige die duidelijk heeft laten weten niet langer Flash te willen ondersteunen.