Abonneer je gratis op Techzine!

Firefox-gebruikers die zich binnenkort willen aanmelden bij DigiD zullen een foutmelding krijgen. Mozilla heeft namelijk het SSL-certificaat van DigiD ingetrokken.

Mozilla heeft alle door Diginotar uitgegeven certificaten ongeldig verklaard. Daaronder valt ook het certificaat van DigiD. DigiD is een dienst van de overheid waarmee burgers sommige overheidszaken digitaal kunnen regelen. Onder meer de Belastingdienst en de Dienst Uitvoering Onderwijs maken hier gebruik van. Het is nog wel mogelijk om in te loggen op DigiD, maar Firefox garandeert dan niet meer de identiteit van de website.

De wijziging wordt ingevoerd in een update van Firefox, Thunderbird, Firefox Mobile en SeaMonkey, zo bevestigt een consultant van Mozilla in de bugtracker. Op dit moment krijgen gebruikers van de laatste Firefox-nightly een waarschuwing als zij naar DigiD surfen.

Overigens zullen ook Google en Microsoft het rootcertificaat van DigiNotar intrekken. Of dat ook gevolgen heeft voor de DigiD-dienst, is nog onduidelijk. Overigens meldde Jochem Binst, woordvoerder van DigiNotar-eigenaar Vaso Security, eerder nog tegenover Tweakers.net dat de problemen bij DigiNotar geen problemen zouden moeten veroorzaken bij DigiD.

De problemen bij DigiNotar zijn maandagavond aan het licht gekomen toen bleek dat een ongeldig SSL-certificaat van DigiNotar door de Iraanse overheid gebruikt zou worden om verkeer van Google-diensten af te luisteren.