Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft wederom een nieuw blog geplaatst op haar Windows 8 development blog. Deze keer gaat het over de opstarttijd van Windows 8. Deze zal veel sneller worden dan zijn voorganger Windows 7. Hoewel Microsoft geen exacte getallen noemt hoeveel keer sneller Windows 8 zal opstarten kunnen we op basis van de grafieken stellen dat de minimaal twee keer zo snel zijn, mogelijk zelfs drie keer zo snel.

Microsoft heeft om het opstarten van Windows 8 te kunnen versnellen een nieuwe manier van afsluiten en opstarten ontwikkeld. Deze nieuwe methode is gebaseerd op het hibernate principe en kende drie doelstellingen. De eerste is dat er geen stroomverbruik mag plaatsvinden als de computer uit staat, de tweede is dat men bij het opstarten een verse start maakt en de derde is dat Windows 8 een heel stuk sneller opstart.

Hoewel dit in principe in Windows 7 ook al deels mogelijk is door hibernate te gebruiken, hebben veel gebruikers liever een ‘verse start’ als ze hun computer opstarten. Ze willen niet dat programma’s en documenten die nog open stonden ook open staan als men de computer opnieuw aan zet.

De nieuwe vorm van opstarten en afsluiten is wel gebaseerd op hibernate maar is een soort hybride tussen een ‘koude start’ en hibernation. Het schrijft nog steeds bepaalde handelingen weg in een bestandje op de harde schijf zodat het systeem snel opnieuw kan opstarten maar zorgt wel voor een verse start van de computer. Voor het wegschrijven van het hibernate bestand gebruikt Windows 8 alle beschikbare processer-cores, waardoor dit uitermate snel verloopt, als de computer over een SSD-beschikt gaat dit nog sneller.

Uiteindelijk bepalen verschillende zaken de snelheid van het opstarten. Ook de gebruikte hardware, Bios-versie en functies als RAID hebben invloed op de opstarttijd. Microsoft geeft aan dat het gebruik van een systeem met een nieuwe uefi bios ook voor de nodige snelheidswinst zorgt. Hieronder zie je een video waarin de opstarttijd van Windows 8 is te zien.