Abonneer je gratis op Techzine!

Nederlanders waren de afgelopen maand minder vaak online dan andere internetgebruikers. Ook bezochten we gemiddeld minder internetpagina’s. Desondanks behoren we nog steeds tot de koplopers van Europa als het om onlineactiviteiten gaat.

In augustus waren 372,1 miljoen unieke bezoekers online in heel Europa. Zij waren die maand gemiddeld 25,4 uur online en bezochten 2.659 pagina’s.

In Nederland waren in augustus bijna 12 miljoen unieke bezoekers online. Per bezoeker spendeerden we gemiddeld 32,8 uur online en bezochten we 3.181 internetpagina’s. Ver boven het Europese gemiddelde, maar niet genoeg om als koploper bestempeld te worden. Alleen de Britten waren gemiddeld nog langer online: zij spendeerden in augustus 34,7 uur online en bezochten 3.205 webpagina’s.

Direct na Nederland volgt Turkije als land waar de inwoners het langst online waren in augustus. De overige Europese landen zaten net boven of net onder het Europese gemiddelde. Zwitserland en Italië vormen de hekkensluiters met respectievelijk 13,8 en 15,8 uur op het web.

Nederland heeft hiermee de koppositie moeten afstaan aan de Britten. In juni waren we nog gemiddeld 34,1 uur online te vinden en in maart zelfs 34,4 uur. Hoe deze daling verklaard kan worden, is niet bekend, maar mogelijk heeft het met de zomervakantieperiode te maken.

Onderzoek van Online Barometer bevestigt het beeld dat wij Nederlanders zeer actief zijn op internet, maar dat is wel aanzienlijk positiever over de tijdsduur dat wij online spenderen. Volgens het onderzoek zijn we gemiddeld 109 minuten per dag online. Volgens comScore komt Nederland niet verder dan gemiddeld 65 minuten per dag.

Wat beide onderzoeken wel laten zien, is dat we veel tijd op het internet spenderen op social media en op onze e-mailaccounts.