Abonneer je gratis op Techzine!

De nieuwe versie Ubuntu 11.10 genaamd Oneiric Ocelot is door Canonical vrijgegeven. Belangrijkste aanpassingen binnen het besturingssysteem is de verbeterde Unity-interface en de toevoeging van enkele nieuwe applicaties. Verder is er een ARM-uitvoering beschikbaar gekomen voor desktops en servers.

Volgens Canonical, uitgever van Ubuntu, heeft de Unity-interface een gebruiksvriendelijke make-over gekregen. Die zowel in 2D- als een 3D-uitvoering beschikbaar is. De 3D-uitvoering maakt gebruik van een GPU-versnelling. Gnome 2 is niet meer te vinden en geheel vervangen door Gnome 3. De Unity-interface is hier dan ook op gebaseerd.

In Ubuntu Oneiric Ocelot zijn een aantal applicaties vervangen en toegevoegd. Zo is de e-mailclient Evolution vervangen door Mozilla Thunderbird en is Mozilla Firefox geüpdatet naar versie 7. Verder is er een nieuwe applicatie toegevoegd genaamd Déjà Dup waarmee het mogelijk is om back-ups te maken.

De clouddienst van ubuntu, Ubuntu One, is net zoals voorgaande versies weer verbeterd. Elke gebruiker beschikt nu over 5 GB opslagruimte die gebruikt kan worden om bestanden en mappen te synchroniseren. Daarnaast is er nu een Windows-client voor Ubuntu One beschikbaar.

Canonical heeft naar eigen zeggen het besturingssysteem flink gebruiksvriendelijker gemaakt. Of dat ook echt zo is, lees je in de review die Techzine heeft geschreven over deze nieuwe versie van Ubuntu.