Abonneer je gratis op Techzine!

Canonical heeft laten weten dat het linuxdistributie Ubuntu in de toekomst ook beschikbaar zal gaan maken voor smartphones en tablets. Na verwachting verschijnt de eerste release echter pas rond 2014. Hiermee wil het bedrijf de concurrentie aangaan met andere smartphone besturingssystemen.

De aankondiging van Ubuntu oprichter Mark Shuttleworth is opmerkelijk. Ruim een jaar geleden heeft hij nog aangegeven dat er geen specifieke Ubuntu-versie voor tablets zou komen. Nu komt hij daar dus op terug en laat hij weten dat het uitbrengen van Ubuntu voor de smartphone en tablet een logische stap is. "Als mensen van de desktop naar nieuwe computer apparaten overstappen, is het belangrijk voor onze community dat we ook op deze platformen actief worden. Daarom gaan we de uitdaging aan en willen we Ubuntu geschikt maken voor smartphones, tablets en smartscreens", laat hij weten in een interview met ZDNet.

Om een betere positionering op de tablet en smartphone markt te creëren werkt Canonical samen met verschillende hardwarefabrikanten. Volgens Shuttleworth komt de eerste versie voor de smartphone en tablet tegelijk met Ubuntu 14.04. Deze release staat echter gepland voor april 2014. Tot dan zullen er geen codes worden vrijgegeven. Canonical laat weten "Graag alles in één keer goed te willen doen".

De desktop Unity-interface wil Canonical ook gaan integreren op de tabletversie. Hiermee maken ze dezelfde keuze als Microsoft die hun Windows 8 Metro-interface door trekt naar de tabletversie. Ook komt Ubuntu beschikbaar voor de smartphones. Hiermee willen ze de strijd aan gaan met Android en iOS.

Volgens Shuttleworth zal de introductie geen problemen ondervinden. "De hardwarewereld is erg competitief en dynamisch". Android wordt als grootste concurrent gezien. Shuttleworth laat weten dat veel partijen opzoek zijn naar een alternatief voor Andoid en dat Ubuntu hier op gaat inspelen.