Abonneer je gratis op Techzine!

De verzekeraar Univé heeft zijn eigen Wikipedia-pagina aangepast en er alinea’s met kritiek van TROS Radar en Zembla uit gehaald. Dit meldt Webwereld.

De verzekeraar heeft zich schuldig gemaakt aan commerciële manipulatie van zijn Wikipedia-pagina. Voor 8 mei maakte de pagina nog melding van uitzendingen van Zembla en Radar over belangenverstrengeling tussen schade-expertbureau’s en verzekeraars, waardoor sommige verzekerden gedupeerd werden.

Na 8 mei is deze alinea echter nergens meer terug te vinden. Daarnaast is twee keer de slogan van de verzekeraar bij het artikel geplaatst.

Univé bevestigt dat het de lemma door een stagiair heeft laten aanpassen. "Dat klopt, we hebben hem de opdracht het artikel te updaten, omdat er een aantal gegevens onjuist op stonden," reageert de woordvoerster van de verzekeraar tegenover Webwereld. "Wat actueel en relevant is hebben we laten staan."

Volgens de woordvoerster was de alinea met kritiek onjuist, omdat het schade-expertbureau nu weer onderdeel is van de verzekeraar. "De beeldvorming in die programma’s klopte ook niet", zo gaat ze verder.

De voorwaarden van Wikipedia verbieden het teksten aan te passen vanuit persoonlijke of zakelijke belangen.

Eerder begon Wikipedia al een groot onderzoek naar manipulatie van bedrijven. Daardoor werden tien accounts bevroren die honderden lemma’s hadden aangepast in het voordeel van klanten van één pr-bureau.

In Nederland paste Mabel Wisse Smit haar lemma van aan, zodat deze niet langer ‘onjuiste’ maar alleen nog maar ‘incomplete’ informatie bevatte over haar affaire met onderwereldbaas Klaas Bruinsma.