Windows 8 is klaar

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft zojuist laten weten dat de opvolger van Windows 7, Windows 8 af is en de RTM-mijlpaal heeft bereikt. De RTM-versie is de uiteindelijke versie van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft en de versie die straks op 26 oktober in de winkel ligt.

In het zogenaamde Volume Licensing Center stonden de sleutels van de RTM-versie van Windows 8 al langer online. Nu kondigt Microsoft aan dat Windows 8 af is. De uiteindelijke build heeft toch het nummer 9200 gekregen, omdat Microsoft problemen had met versienummer 8888. Vanwege speciale vereisten was het eerstvolgende beschikbare buildnummer 9200.

Het complete buildnummer is 9200.16384.win8_rtm.120725-1247. Vanaf 15 augustus kunnen TechNet-klanten de versie downloaden, een dag later volgen Microsoft Software Assurance-klanten. De Windows Store zal dus vanaf 15 augustus voor iedereen zijn deuren openen.

Eerder waren er al previews van Windows 8. Aan het einde van 2011 speciaal voor developers, in de lente van 2012 speciaal voor klanten en in juni kwam de release preview die erg veel zou moeten lijken op de uiteindelijke versie van het OS. Echter, Microsoft besloot in de tussentijd toch nog even snel een nieuw thema te introduceren waardoor deze nieuwe RTM-versie toch nog behoorlijk verschilt van de releasepreview.

In Windows 8 staat touch centraal in de vorm van de Metro-omgeving. Windows 8 is dan ook speciaal bedoeld voor tablets, maar werkt ook gewoon goed op desktops. Speciaal voor die desktops zonder touch heeft Microsoft dan ook gelet op de muis- en toetsenbordgebaren, zodat ook daar de Metro-interface goed mee is te bedienen.

De uiteindelijke versie van Windows 8 ligt op 26 oktober in de winkel. De onlineversie van het OS waarmee geüpgraded kan worden vanaf Windows XP, Windows Vista of Windows 7 en waarmee een schone installatie uitgevoerd kan worden, gaat 40 dollar kosten. Hoeveel de zogenaamde Windows 8 Pro System Builder-kit gaat kosten, waarvoor geen eerdere Windows-licentie is vereist en die wel in de winkel zal worden verkocht, is nog onduidelijk.

Naast Windows 8 laat Microsoft weten dat ook Visual Studio 2012 en .NET 4.5 af zijn.