Apple krijgt goedkeuring voor NFC-achtig patent

Abonneer je gratis op Techzine!

Apple koos er voor om in de laatste iPhone geen NFC-technologie te verwerken. Echter ziet het er naar uit dat de volgende iPhone deze techniek of een variant daarop, wel gaat gebruiken omdat het bedrijf uit Cupertino goedkeuring heeft gekregen voor een patent dat een apparaat in staat stelt om zichzelf te identificeren voor mobiele communicaties met een ander apparaat dat in de buurt is.

Dit patent stelt iOS-gebruikers in staat om bijvoorbeeld media-bestanden en contacten draadloos te delen met andere apparaten in de buurt. Ook kunnen gebruikers de techniek gebruiken om veilige betalingen te doen op NFC-terminals. Via het Android-systeem konden sommige smartphones met NFC-technologie al langer draadloze betalingen verrichten met Google Wallet.

NFC-achtig patent

Apple lijkt dus te beginnen met een inhaalslag voor betalingen via mobiele apparaten. Of deze inhaalslag daadwerkelijk gerealiseerd wordt met NFC is niet geheel duidelijk want het lijkt er op dat Apple met een eigen oplossing komt. Het bedrijf kiest er vaker voor om een eigen aanpak te hanteren om hun gebruikers te voorzien van dezelfde services die andere platformen ook brengen. Denk bijvoorbeeld aan het passeren van micro USB, waar Apple met een eigen oplossing voor kwam, de Lightning Cable. Of de toevoeging van mini-DisplayPort-aansluiting in de MacBooks in plaats van een HDMI-aansluiting.

Naast het NFC-achtige patent kreeg Apple ook de goedkeuring over een biometrisch patent waarmee gebruikers hun apparaat kunnen ontgrendelen met behulp van een vinger-, oog- en gezichtsscan.