Tobii brengt REX, eye-tracking voor Windows 8

Abonneer je gratis op Techzine!

Twaalf maanden geleden kwam de startende onderneming Tobii met een nieuwe aankondiging: Gaze UI. Deze eye tracking-techniek stelt de gebruiker in staat om enkel met de ogen te navigeren, zoomen, selecteren en te scrollen. Dit kan gedaan worden met een zelfgemaakte Windows 8-laptop, een touchpad en je ogen. Dit jaar zijn ze terug, met een product gericht op de consumentenmarkt.

Tobii heeft de afgelopen 12 maanden hard gewerkt om een product op de markt te kunnen brengen. Met succes, want Tobii is begonnen met het verschepen zijn van REX. Dit kleine USB-apparaat moet worden vastgemaakt aan de basis van een willekeurig computerscherm en biedt eye tracking-technologie aan alle Windows 8-machines. REX is overigens net wat dikker dan de gemiddelde pen.

REX vereist een eenmalige calibratie, wat inhoudt dat de gebruiker een cirkel moet volgen die over het scherm beweegt. Daarna is REX klaar voor gebruik. Gebruikers van REX hebben naast een paar ogen ook drie toetsen nodig om gebruik te kunnen maken van het apparaat. De Delete-toets fungeert als een klik met de muis, terwijl naar een element op het scherm gekeken wordt. De ~-toets opent alle openstaande applicaties, waarna door simpelweg te staren naar een applicatie deze actief zal worden. Met de Insert-toets ingedrukt, kan door je ogen te bewegen naar boven en beneden genavigeerd worden op een pagina.

Op het moment wordt REX alleen beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars voor een prijs van 995 dollar, maar Tobii verwacht voor het eind van het jaar toch zo’n 5.000 apparaten te kunnen leveren aan consumenten.