PC met doorzichtig scherm en besturing via camera

Abonneer je gratis op Techzine!

Op de TED 2013-beurs (Technology Education and Design), staat een transparante computer, waar de gebruiker de handen in kan steken om 3D beelden vast te pakken en manipuleren. De desktop heeft een combinatie van 3D touch en normale interfaces.

De SpaceTop 3D-desktop is de volgende stap in geavanceerde interactie met computers. Het systeem laat gebruikers communiceren met virtuele objecten, alsof het fysieke voorwerpen zijn, wat computeren een natuurlijkere ervaring maakt. Dat beweert althans ontwikkelaar Jinha Lee, die het systeem binnen tien jaar massaal in gebruik denkt te zien.

"Ruimtelijk geheugen, waar het lichaam intuïtief onthoudt waar dingen zijn, is een typisch menselijke vaardigheid," zegt Lee. "Je kan een document oppakken en er doorheen bladeren als een boek."

De SpaceTop werkt met sensoren die de handen en de positie van het hoofd monitoren, om zo interactie tot stand te brengen. Preciezere taken zijn uit te voeren met een touchpad.

Punt van kritiek komt van een andere ontwerper, genaamd Cristian Brown. "Handen en vingers zijn goed in het voelen van textuur en detail, een eigenschap waar de touch-interface geen gebruik van maakt." Volgens Brown ligt de echte toekomst van interfaces in communicatie door textuur en het aanvoelen van objecten.

Technologie speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven, nu de digitale wereld en realiteit verder met elkaar integreren. Dat is ook het doel van Lee, die twee dimensies bij elkaar brengen. "De enige grens die overblijft is onze fantasie."