Google Chrome forkt WebKit met Blink-engine

Abonneer je gratis op Techzine!

Google kondigt in een blogpost aan de WebKit rendering-engine in de Chrome-browser te gaan doorontwikkelen, tot hun eigen vereenvoudigde Blink-engine. Het bedrijf zegt dat Blink nodig is omdat de overheersing en complexiteit van de huidige engine innovatie tegenwerkt. Opera heeft reeds bevestigd Google te volgen.

Hoe blij Google ook is met WebKit, het bedrijf zegt dat het web op lange termijn beter af is met een variatie in rendering-engines. De meeste grote browsers gebruiken WebKit, wat de uiteindelijke collectieve innovatie van het internet zou vertragen.

"Wij geloven dat het gebruik van meerdere rendering-engines, net als het gebruik van meerdere browsers, innovatie zal aanwakkeren en op termijn de staat van het gehele open internetsysteem zal verbeteren," schrijft Adam Barth in de blogpost.

Grote browsers die WebKit gebruiken doen dat vaak op heel verschillende manieren. Google is nu de grootste ontwikkelaar van WebKit, gevolgd door Apple. De ontwikkeling van de opensource-engine zou met Google’s vertrek een hele andere wending kunnen nemen. Het bedrijf heeft een grote eigen invloed op WebKit, maar maakt nu ruimte voor andere platforms, die de engine nu sneller en naar hun eigen visie kunnen ontwikkelen.

Blink is ook opensource, hoewel enthousiaste ontwikkelaars waarschijnlijk door Google geselecteerd moeten worden. Volgens Google verandert er op de korte termijn weinig voor ontwikkelaars, de zoekgigant belooft zich vooral te richten op het vereenvoudigen van de gebruikte code. "We denken bijvoorbeeld dat we meteen zeven builds weg kunnen halen en meer dan 7.000 bestanden, bestaand uit meer dan 4,5 miljoen regels, snel kunnen verwijderen," vertelt Barth.

Opera maakte juist enkele weken terug bekend dat het gebruik zou gaan maken van de WebKit-engine van Chromium, wat betekent dat ook Opera gebruik zal maken van de Blink-engine.