Microsoft wil betere touchpads voor laptops

Abonneer je gratis op Techzine!

Een samenwerking tussen Microsoft, Elan, Synaptics en Intel moet ertoe leiden dat trackpads van Windows-systemen vanaf Windows 8.1 beter zullen zijn. De trackpads van Windows-systemen worden vaak als inferieur beschouwd, ten opzichte van de trackpads van de MacBook’s van Apple.

Microsoft wil de aansturing van trackpads niet langer via externe software laten verlopen, maar wil het heft in eigen hand nemen. Dat betekent dat de partners in deze samenwerking niet langer gedwongen worden om zelf software te ontwikkelen om een trackpad multitouch-ondersteuning te geven. Een voordeel voor de gebruiker is bovendien dat het scrollen, zoomen en draaien via het trackpad een stuk soepeler moet verlopen. Er is door Microsoft ook geïnvesteerd in het herkennen van onbewuste aanrakingen, zodat deze zoveel mogelijk gefilterd kunnen worden.

De ontwikkelingen bevinden zich nog in een vroeg stadium, maar Microsoft verwacht wel dat de eerste laptops met geschikte touchpads later dit jaar op de markt kunnen verschijnen. Volgend jaar moet dat op grote schaal gebeuren. Het is echter nog onduidelijk welke fabrikanten zich achter Microsoft zullen scharen, al heeft Intel daar wellicht een antwoord op. De chipfabrikant vereist van fabrikanten allerlei eigenschappen om het ultrabook-predikaat op een laptop te mogen plakken.