‘Dell gaat draagbare computers voor lichaam maken’

Abonneer je gratis op Techzine!

Dell overweegt om computerapparatuur te gaan maken die kan worden gedragen op het lichaam. Hierbij valt te denken aan een bril zoals Google Glass, maar ook aan een horloge zoals de Pebble, Sony Smartwatch en de iWatch die Apple waarschijnlijk op de markt gaat brengen.

In een interview met de Engelse nieuwssite de Guardian heeft Sam Burd, vice-president van Dell, laten weten dat het bedrijf overweegt om actief te worden in de markt van computers die te dragen zijn op het lichaam. Dell is op dit moment deze ideeën in die richting aan het onderzoeken, aldus Burd. "Er zijn uitdagingen in de kosten en hoe je een hele goede gebruikservaring kan bieden. Wat interessant is, is dat computers echt steeds kleiner worden en dat in een horloge om je pols is erg aantrekkelijk.", aldus Burd.

Burd zegt verder: "We verwachten dat de komende vijf jaar de form factors (formaten waarin computers verschijnen) zullen blijven veranderen. Er zal ook een vraag blijven naar ‘statische’ desktop computers maar de grootste vraag ligt duidelijk bij mobiele apparaten. Er is veel discussie over dat gaat passen tussen de draagbare computers die je op je lichaam kan dragen zoals een Google Glass of een horloge. We zien een wereld met allerlei verbonden apparaten.

Ik verwacht geen nieuwe magische form factor als de iPad die de markt zo drastisch gaat veranderen, ik denk dat niemand dat zag aankomen. Maar het aantal apparaten per persoon is echt aan het exploderen". Wat betreft de draagbare apparaten op het lichaam: "We hebben nog niets aangekondigd, maar we zijn naar de technologie aan het kijken."

Dell is een van de fabrikanten die klappen heeft gevangen door de opkomst van de iPad en de andere tablets. De PC-verkopen zijn sterk gedaald en de tablets die Dell zelf op de markt heeft gebracht zijn tot op heden niet erg succesvol geweest. Het bedrijf zal dus sowieso moeten veranderen om het succes terug te laten keren. De inkomsten van Dell uit pc-verkopen is in de periode maart tot en met mei gedaald met 9 procent tot 8,9 miljard dollar in vergelijking met het jaar daarvoor. De winst daalde met 65 procent tot 224 miljoen dollar. Ook heeft het op de wereldwijde pc markt een plek verloren aan Lenovo, Dell is nu de derde fabrikant na HP en Lenovo. Ook ziet de toekomst er niet rooskleurig uit, het IDC verwacht dat de gehele pc-markt over 2013 zo’n 8 procent gaat dalen.

Burd laat verder weten dat ze pas honderdduizenden exemplaren van de XPS-10 en Latitude 10 tablets hebben verkocht, welke draaien op Windows 8. Dell verwacht echter dat die verkopen nog flink toe gaan nemen als het naar de toekomst kijkt. Het aantal bedrijven dat deze producten koopt stijgt nog steeds. Een groot deel van de zakelijke klanten van Dell zijn grote bedrijven en die zijn traag met het omarmen van een nieuwe besturingssysteem, aldus Burd. Daar valt op de langere termijn dus nog veel te winnen.

Volgens Burd zal het nog enkele jaren duren maar verwachten ze wel dat de Windows 8 tablets uiteindelijk 30 tot 40 procent van de tabletmarkt zullen veroveren. "We kunnen voelen dat het gaat gebeuren."

Burd denkt ook dat het privatiseren van Dell kan helpen om het bedrijf te veranderen. Hij zegt ook dat Michael Dell denkt dat het bedrijf op de goede weg is voor een transformatie. "Als het bedrijf privatiseert hoeft het niet meer elk kwartaal cijfers te publiceren en kunnen er harde beslissingen worden genomen."

Wat Burd niet zegt maar wel voor de hand ligt. Is als Dell op dit moment harde beslissingen gaat nemen en het bedrijf radicaal gaat veranderen, dat voor veel onrust en rumoer zorgt wat weer effect heeft op de aandelenkoers van het bedrijf, die vervolgens dwars kunnen gaan liggen waardoor een bedrijf vast komt te zitten. Daarom is het veiliger om dit te doen als het bedrijf is geprivatiseerd. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat Michael Dell het bedrijf van de beurs af wil halen. De grote vraag is alleen of dat gaat lukken aangezien daar nog steeds geen overeenstemming over is.