Een van de meest kenmerkende eigenschappen van de iPhone 5S van Apple is de Touch ID-knop welke de plaats innam van de traditionele Home-knop die al sinds de eerste iPhone werd toegepast. Apple heeft mogelijk grote plannen voor verdere uitbuiting van de mogelijkheden van deze knop.

Met Touch ID kan je op je iPhone 5S (review) op dit moment je telefoon ontgrendelen en aankopen doen. Dat het daar waarschijnlijk niet bij zou blijven was al wel aannemelijk, maar de vraag is nog wel hoever Apple zal gaan. Een nieuwe patentaanvraag duidt erop dat het bedrijf overweegt om de knop in te zetten als een trackpad, zoals we ook kennen van de BlackBerry Curve-smartphones.

De aanvraag beschrijft hoe gebruikers hun vingerafdruk kunnen draaien op de knop, waarbij eventueel ook het uitgevoerde drukniveau en de tijdsduur wordt meegenomen.

De aanvraag beschrijft tevens dat het gehele scherm als vingerafdruklezer gebruikt zou kunnen worden. Dat zou interessante mogelijkheden kunnen opleveren als de gebruiker bijvoorbeeld verschillende macro-acties aan verschillende handelingen met specifieke vingers zou kunnen toewijzen.

In de patentaanvraag wordt daarnaast ook nog eens omschreven dat het apparaat in staat moet zijn om te herkennen wanneer het de vingerafdruk moet lezen, dat zal dus mogelijk niet constant het geval zijn.

Zoals altijd bij patentaanvragen is het nog allerminst zeker dat de technologie ooit zal worden toegepast in consumentenproducten, maar het kan wel een aanwijzing zijn.