Miljard zoekopdrachten via DuckDuckGo in 2013

Abonneer je gratis op Techzine!

De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo heeft gedurende het jaar 2013 meer dan een miljard zoekopdrachten van gebruikers verwerkt. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Mede dankzij de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden is het gebruik in DuckDuckGo enorm toegenomen.

De zoekmachine DuckDuckGo is in 2008 opgericht met het idee om de privacy voor de gebruiker te waarborgen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Search, stelt de zoekmachine geen zoekprofiel van gebruikers op. Met zo’n profiel kunnen zoekresultaten én advertenties per persoon variëren.

In maart 2013 werden er op DuckDuckGo per dag gemiddeld nog zo’n 1,6 miljoen zoekopdrachten ingevoerd. Dit gemiddeld aantal zoekopdrachten per dag is toegenomen naar zo’n 3,8 miljoen gedurende de maand december van 2013. Met name door de onthullingen die door klokkenluider Edward Snowden halverwege het jaar werden gedaan, is het aantal zoekopdrachten dat via de privacyvriendelijke zoekmachine verliep meer dan verdubbeld.


Hoewel het aantal gebruikers ervan flink is toegenomen, kan DuckDuckGo nog altijd beschouwd worden als een badeendje dat ronddobbert op een zee die wordt gedomineerd door Google. Het aantal zoekopdrachten dat via Google Search in 2013 verliep bedroeg namelijk per dag gemiddeld bijna zes miljard.