Samsung toont Exynos-chips voor Galaxy S5 en Galaxy Note 3 Neo

Abonneer je gratis op Techzine!

Samsung heeft de details bekendgemaakt van twee nieuwe Exynos-chips, waarschijnlijk gaat het om de Exynos-chips die gebruikt gaan worden in varianten van de Galaxy S5 en Galaxy Note 3 Neo. De productie van de chips zou al zijn begonnen, of dit kwartaal nog van start moeten gaan.

De geruchten rond meerdere versies van de Galaxy S5 werden gisteren door Samsung bevestigd. Het bedrijf publiceerde een afbeelding op de officiële blog met daarin details over een octa-core chip voor de Galaxy S5. Deze octa-core chip is waarschijnlijk de Exynos 5422, dit is een chip met vier Cortex A15- en vier Cortex A7-cores, welke zijn geklokt op een respectievelijke 2,1 GHz en 1,5 GHz.

Ook kan de chip alle acht de rekenkernen gelijktijdig gebruiken. Daarnaast is er ondersteuning om video’s op te nemen in 4K-resolutie en om schermen met een resolutie van maximaal 2560 x 1600 pixels aan te sturen. Dit maakt de weg vrij voor een Galaxy S5 Pro-versie, met betere specificaties en mogelijk een metalen behuizing.

Ook komt Samsung met een Exynos 5260, een chip met 6 rekenkernen. Deze chip gaan we waarschijnlijk terugzien in de Galaxy Note 3 Neo. Deze chip is minder spectaculair dan de vorige, zo beschikt deze over slechts twee Cortex A15-cores, met een kloksnelheid van 1,7 GHz en vier Cortex A7 cores met een kloksnelheid van 1,3 GHz. Wel beschikt de Exynos 5260 over veel van de functies die de Exynos 5422 ook had, zoals het gelijktijdig gebruiken van alle zes de rekenkernen en het aansturen van schermen met 2560 x 1600 pixels. Helaas kan ondersteunt deze chip geen video-opnames in 4K-resolutie.

Beide chips zouden al in productie zijn genomen, of dit kwartaal nog in productie gaan. We zullen ongetwijfeld snel smartphones en mogelijk ook tablets zien verschijnen met deze chips.