Senaat VS: “Vingerafdrukscanner Galaxy S5 is niet veilig genoeg”

Abonneer je gratis op Techzine!

Hackers kunnen de vingerafdrukscanner van de Samsung Galaxy S5 makkelijk om de tuin te kunnen leiden met een valse vingerafdruk. De Amerikaanse senator Al Franken heeft daarom een open brief gestuurd naar Samsung, waarin wordt vermeld dat hij ongerust is over de veiligheid van gebruikers en de risico’s die hun privacy loopt.

Met behulp van dezelfde vingerafdruk die ook Touch ID van de iPhone 5S (review) kon misleiden bleek ook de Galaxy S5 (review) toegang te verlenen aan hackers. "Ik ben ongerust door meldingen dat Samsung’s vingerafdrukscanner niet zo veilig is als het lijkt," schrijft senator Franken in een open brief aan Samsung. "De gaten in de beveiliging kunnen bredere problemen veroorzaken."

Franken pleit dat vingerafdrukscanners in feite minder veilig zijn dan wachtwoorden. De hackers hebben de vingerafdruk naar eigen zeggen van het scherm van de smartphone gehaald en konden daarmee binnenkomen. "Een vingerafdruk blijft de rest van je leven bij je, in tegenstelling tot een wachtwoord. Je laat je vingerafdrukken overal achter en als hackers die te pakken krijgen kunnen ze zich de rest van je leven als jou voordoen."

Senator Franken stelde eerder ook de Touch ID-scanner van Apple aan de kaak. Er zijn volgens Franken echter twee redenen waarom Samsung’s scanner extra zorgen veroorzaakt. Ten eerste kunnen er betalingen via PayPal worden uitgevoerd met de vingerafdruk. Het tweede punt is dat Samsung’s scanner geen limiet kent bij het aantal pogingen dat mag worden gedaan om toegang tot de telefoon te krijgen. Bij de iPhone 5S wordt de scanner bij allerlei scenario’s uitgeschakeld, zoals na vijf pogingen of waneer de telefoon zelf volledig is uitgeschakeld.

Samsung heeft nog niet gereageerd op de brief van Franken.