Voor het eerst sinds de introductie van Mac OS X gaat Apple het lettertype dat in het gehele systeem gebruikt wordt veranderen. Daarbij begaat het Amerikaanse bedrijf mogelijk een grote fout, denkt een gerenommeerde ontwerper.

Apple ruilt met de volgende update voor OS X het lettertype Lucida Grande in voor het onder ontwerpers populaire Helvetica Neue, dat ook de standaard is in het mobiele besturingssysteem iOS. Hoewel dit nieuwe lettertype wel gretig aftrek vindt onder kenners, ziet men de keuze van Apple toch niet zitten.

Hoewel het lettertype in titels gelikt oogt, is Helvetica Neue namelijk moeilijk leesbaar als er sprake is van een kleine lettergrootte. Dat komt doordat de ruimte tussen aaneengesloten letters erg klein is. Bij kleine letters is het daarom soms moeilijk om te bepalen of een bepaalde letter bijvoorbeeld een e, c of s is.

Tobias Frere-Jones, een ontwerper van lettertypes, zegt: "Ik hoopte er eigenlijk juist op dat Apple ervoor zou kiezen om Helvetica Neue niet meer als standaardlettertype zou gebruiken in iOS en zou inwisselen voor Lucida Grande. In plaats daarvan gebeurt juist het omgekeerde."

Hoewel de leesbaarheid van kleine letters op een Retina-scherm waarschijnlijk prima zal blijven, is het mogelijk dat systemen zonder Retina-scherm minder bruikbaar worden