1 min

Tags in dit artikel

,

Door een inschattingsfout van routerfabrikanten staat het internet mogelijk voor een moeilijke tijd. Het aantal mogelijke routes voor het internet is hoger dan fabrikanten eens hadden voorzien, waardoor oudere apparaten tegen problemen aanlopen. De eerste grootschalige storingen zijn reeds te herleiden naar dit probleem.

Het desbetreffende probleem wordt omschreven als de 512K-limiet. In feite is het mankement erg simpel en te herleiden tot een inschattingsfout van fabrikanten. De lijst met beschikbare routes (Border Gateway Protocol) om data te verkrijgen en verzenden overstijgt een limiet, waardoor veelal oudere routers de weg kwijtraken.

Bij veel oude routers staat de limiet dat het Border Gateway Protocol in het geheugen mag innemen standaard ingesteld op 512K, wat nu door de grootte van het internet wordt overschreden. Routerfabrikanten hebben dit ten tijde van het ontwikkelen van de routers onmogelijk geacht, maar het gebeurt desondanks wel.

Een grote storing bij LastPass is volgens de CEO van dat bedrijf bijvoorbeeld deels te herleiden tot het 512K-limiet, ook eBay, Comcast en Time Warner zouden soortgelijke problemen hebben ondervonden.

Het overstijgen van de limiet kan potentieel grote problemen veroorzaken als niet op tijd wordt ingegrepen. Naar mate meer routers en internetproviders tegen de limiet aanlopen wordt het internet steeds instabieler. Een simpele oplossing is het verhogen van de limiet in de routers van klanten, wat providers veelal op afstand kunnen doen.