In twee nieuwe video’s van de Duitse website WinFuture zijn twee nieuwe functies van Windows 9 te zien. Het gaat om de virtuele bureaubladen en het notificatiecentrum, waarover we al langer geruchten horen.

In een eerdere video werd het nieuwe startmenu van Windows 9 al gedemonstreerd. Vanuit dezelfde bron zijn nu twee nieuwe video’s gepubliceerd.

De eerste video betreft de virtuele bureaubladen. In de video is te zien hoe verschillende bureaubladen worden aangemaakt en afgesloten. Als er op een app in de taakbalk wordt gedrukt wordt het corresponderende bureaublad geopend.

Dit is een functie die andere besturingssysteem al langere tijd hebben en waarmee Microsoft dus relatief lang heeft gewacht. Het idee is dat gebruikers hun bureaubladen kunnen inruimen voor verschillende taken. Zo kan het ene bureaublad een webbrowser bevatten, het andere een fotobewerkingsprogramma en een derde een applicatie voor e-mail.

De tweede video betreft het notificatiecentrum, dat we al wel eens in een screenshot voorbij zagen komen. Destijds werd het centrum echter enkel als een wit vlak getoond, in deze video zien we ook werkelijke notificaties verzameld worden. Het centrum wordt getoond met een druk op een knop in de taakbalk.

De notificaties verschijnen eerst rechts bovenin het scherm en worden in een lijst in het notificatiecentrum getoond. Notificaties zijn uit het centrum te verwijderen middels een knop in de vorm van een kruisje, er is ook voorzien in een knop waarmee met één klik alle notificaties verwijderd kunnen worden.

Een preview van Windows 9 komt vermoedelijk eind september of begin oktober beschikbaar.